Møkkabil, ikke møkkakropp

Jeg husker godt den første bilen jeg eide. Det var en Mitsubishi Lamborghini Galant 2.0. 1997 modell. Jeg betalte 12000kr for den. Ca 30 sekunder etter den var parkert og jeg hadde låst dørene så var den ferdig med ettertenningene. Det var svært viktig å sette på håndbrekket, hvis ikke så hoppet den framover. 

Jeg fant ingen bilder av min gamle, men den var blå. Og ganske mye brun

Det var drømmetider. Jeg var 20 år og ustoppelig. Jeg hadde en superfet fet bil, eller jeg hadde en bil ihvertfall, og kompisa og jeg var ute og rattet til sent på kveld/natt hver dag. Siden det smalt i eksosanlegget støtt og stadig så ble det undret om det kunne være en turbo i den og dermed fikk den kallenavnet Lamborghinien. Som vi herja. En natt var vi ute og kjørte. På vei hjem fra hyttetur tror jeg. Da gjorde bilen en 180 grader i en rundkjøring og bakakslingen flytta seg 20cm til høyre. 

Bruttern gjorde en kjempejobb med å rette opp, men bilen ble aldri like retningsstabil igjen. Like etter jeg fikk den tilbake så ble den kondemnert pga rust og jeg kjøpte ny bil. Siden da har jeg hatt en rekke biler. Både privat og i jobbsammenheng. Noen er blitt behandlet bra og fulgt opp med servicer og solgt videre for en ok bruktpris, andre er blitt avskiltet og jeg har vært fornøyd med 1500kr i vrakpant. 

I løpet av de 16 årene jeg har hatt lappen så har familie og venner trolig hatt et hundretalls biler, bruttern topper nok lista med rundt 30 av de. 

Felles for de fleste er at de ikke har bytta hverken kropp eller helse. Vel, muttern har bytta ei hofte, men ellers er det de samme folka. De samme kroppene. De samme livene.  

Vi investerer mye tid og penger i bilhold, møbler, hus eller klær. 

Hva med å investere mer tid og penger i egen kropp og helse? Først og fremst tid. Og når jeg snakker om kropp så er det ikke for å stå på scenen i bikini eller speedo jeg tenker på. Jeg tenker sterk nok til at du føler deg bra. Det er ikke så mye som skal til for dette. To-tre timer i uken med smart trening, skikkelig mat og nok av den, litt stressmestring og nok søvn. Den siste der kan du lese noen ganger til. Nok søvn!

Styrkeløft eller løfte styrken

Det er en forskjell mellom styrkeløft og det å løfte styrken. 
Styrkeløftern Kjell Erik Bakkelund setter her verdensrekord på hele 337.5kg i markløft i sin vektklasse. Anbefaler å følge han på @kjellbrell på instagram. Bildet er lånt fra nyhetsarkivet til Norges idrettshøyskole: 
http://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyhetsarkiv/2013/november/nih-student-verdensmester-i-styrkeloft/

Her er meg som veier 10 kilo mer enn Kjell og setter min verdensrekord i klassen min i markløft. 


Klassen jeg deltar i er temmelig generell. Akkurat som 95% av alle andre som driver med styrketrening. Den heter «sterkere i dag enn i går så jeg kan gjøre hva jeg vil i morgen» -95kilo. 
Jeg digger denne klassen da den lar meg ha det kjempegøy sammen med kompisene mine. Vi bruker elementer fra sporten Styrkeløft, men fokuserer mer på å løfte på en bra og sunn måte enn ofre rygghelsen f.eks. Jeg sier ikke at Kjell og de andre jentene/guttene nødvendigvis ofrer rygghelsen med sporten sin, men når de beveger seg helt i grenseland for hva en kropp kan prestere så tar de også større sjanser enn jeg gjør. Såkalt kalkulert risiko. Jeg kalkulerer med mye lavere risiko for meg selv og kundene mine. 
Jeg kalkulerer med «sterkere i dag enn i går så jeg kan gjøre hva jeg vil i morgen». Det skal også understrekes at skadestatistikken i sporten styrkeløft er veldig lav. 
Faktisk tror jeg skadestatistikken er mye høyere i klassen min enn i Kjell sin -83 kilos klasse. 
Det handler først og fremst om at Kjell og de andre jentene/guttene oppsøker kyndig hjelp og terper teknikk, årevis med terping på teknikk. (Jobben de legger ned er intet mindre enn imponerende, men alt de gjør handler om å gjøre det bedre på 3 bevegelser, hvorav den ene ikke har et bredt spekter av bruksområder annet enn å vise styrke i den ene bevegelsen.)
Der har jentene og guttene i min klasse noe å lære av eliten. Det tar tid å bli sterkere og få konstruert en solid grunnmur, og det er nettopp det som er så gøy med styrketrening. Du kan bruke mange år på å ta ut potensialet ditt. Og det er helt greit. To-tre ganger i uken med smart og variert styrketrening gir deg friheten til å putte hva du vil oppå denne grunnmuren. Personlig har jeg satt opp et realt kråkeslott av aktiviteter på grunnmuren min, og jeg digger det. Jeg blir sjelden til aldri skadet, jeg har fysisk frihet til å gjøre hva jeg vil, jeg føler meg sterk og kapabel og dama er fornøyd. Dvs jeg er fornøyd og det smitter over på dama. 

Du vil bli sterkere, friskere og mer skadefri av å bruke 600kr på en Styrkecoach/PT og kvalitetssikre treningen din enn av å bruke 600kr på en bøtte proteinpulver eller en selvutviklingsbok og fortsette å løfte med tvilsom teknikk. 

Send meg en kort oppsummering av treningshistorikken din og hva du ønsker å få til på torerik@torerik.no eller via kontaktskjema på kontaktsiden min så kan jeg gi deg en tilbakemelding på hva jeg synes du burde prioritere. 

En slags sunn thaigryte

På tide med en oppskrift. Jeg hadde en boks kokosmelk, litt ingefær og en stangekylling. Det lukter thaimat av sånne ingredienser. 


Jeg brukte:

  • Kjøttet av en hel Stangekylling i biter. (Skroget slenger jeg i frysern eller rett i crockpotten og koker kraft på). Hel Stangekylling er faktisk ganske rimelig. 89kr pr kilo. Det er jo litt bein, men koker man kraft på de så får man maksimalt igjen for innkjøpet. 
  • 1 boks kokosmelk, med mest mulig fett. 
  • Noen fedd hvitløk grovt kuttet
  • En rødløk grovt kuttet
  • En søtpotet i terninger
  • En paprika
  • En skikkelig klomp ingefær, grovt kuttet
  • Chilikrydder piri piri
  • Chilikrydder
  • Malt koriander
  • 1/2 Lime, saften ihvertfall…


Sett stekeovnen på 220 grader først som sist. Det er nesten som å se maling tørke å vente på at stekeovnen skal bli varm. 

Så slapp som jeg er så hadde jeg ikke rengjort stekepannen fra frokosten så jeg stekte løk, hvitløk, ingefær og søtpotet i baconfett. Når det var gyllent tømte jeg stekepannen over i en ildfast form. 

Deretter bruna jeg kyllingen i en relativt tørr panne og hadde over krydder. Dette la jeg oppå grønnsakene i panna. 

Helte over kokosmelken, skviste limen på toppen der igjen og satte det i ovnen på 220 grader i 20-25 minutter. Kokosmelken dekker ikke kyllingen, men den dekker fint grønnsakene. Da ble det ikke så suppete. 


Notater til ettertanke er å spare limen til det er ferdig i ovnen. Prøver det neste gang. 

Middagsforslag

Burger er digg og pommes frites er enda diggere. Denne gangen ble påmm fritten byttet ut med søtpotet fritt. 

Du trenger:

  • Søtpotet
  • Kjøttdeig
  • Paprika
  • Agurk
  • Egg
  • Olivenolje
  • Kanel
  • Salt
  • Pepper
  • Krydder. Kan være rosmarin eller timian eller oregano eller bare grillkrydder. 

Start med søtpoteten. Den tar lengst tid. Omtrent 25 min. 5 min prepp og 20 min i åmmen. 

  • Sett på ovnen på 200grader og varmluft, gjerne sett på grillelementet om du har. 
  • Skrell og kutt søtpoteten i staver. Dvs, først skjærer du den i skiver på langs også skjærer du skivene i lange staver. Hvis de blir ca 0,5-1,0 cm tykke så er det ypperlig. 
  • Sleng stavene i en bolle, hell over en dæsj olivenolje og krydder. Rør rundt så det blander seg. 
  • Legg litt alufolie på et av brettene fra åmmen, hell stavene utover og spre de så de ligger jevnt. 
  • Sleng brettet i åmmen. I midten eller lavere. Skru ned varmen til 180grader. 
  • La stå i 20 min eller til de er myke. Noen blir krispy i endene, men de fleste blir deilig seige/myke. 

Burgern lager du sånn:

  • Kjøttdeig legges i en bolle.
  • Knekk over et egg.
  • Oppi med kanel og litt salt. Andre krydder kan selvsagt brukes, men kanel er digg burgerkrydder. 
  • Sleng neven oppi bollen og bland godt sammen. I starten er det vått og klissete, men etterhvert er det bare klissete. Da er den fin. 
  • Litt avhengig om du lager en eller flere burgere så starter nå jobben med å forme de. Det er superenkelt. Ta en snøballsize kjøttklump, klem den så den blir flat og litt mindre enn hånda di i omkrets. Perfekt burgerstørrelse som passer i burgerbrødene om du har det. 
  • Stek i tørr panne på høy varme. Snu de etter kort tid. Nå har du en fin stekeskorpe. Skru ned varmen og stek de ferdig i panna ELLER legg de på et brett og sleng de inn i åmmen med poteten de siste 6-7 minuttene. Anbefaler det siste for maks saftig resultat. 

Kutt opp paprika og agurk mens alt blir ferdig. 

Mat skal ikke være komplisert og vanskelig, men i jungelen av gode råd, tips og formaninger så kan det være vanskelig å navigere seg fram. Er du en av de som trenger et spark i baken, eller som bare vil få utlevert din fasit så kan et online samarbeid være en løsning. Priser finner du her

Fagdag, nesepust og Lykkeligheten 3.0

Uken er snart over og en kort oppsummering er på sin plass. 

Uken blåste avgårde med fullt opp på Lofotenjobben og fullt opp på kveldene på gymmen. Gruppene på Jentetrening går så det suser, dvs de er ikke fulle, men «dæven som de jobber og har økninger». 

Gruppen for viderekommende hadde sin siste uke før sommern og de avsluttet med testing av 1RM og 3RM i diverse øvelser, mens gruppen for nybegynnere (som ikke kan kalles nybegynnere lenger) varer et par uker til. Ny dato for neste runde med grupper starter 01.08.2016, så vet du det. Dette gjelder gruppene for jenter. Er du mann og kunne tenke deg et tilsvarende tilbud, men mer spisset mot menn så jobber jeg med å sette opp en slik gruppe fra ca 05.09.2016. Tider og dager er ikke helt avklart enda, men en egen post om dette kommer. Les gjerne mer om dette her

Flotte jenter

Lørdagen gikk med til praktisk fagdag med Børge Fagerli. Siden januar har jeg vært med på et onlinekurs i regi Børge. Dette har vært særdeles lærerikt og helt perfekt for å få mer faglig tyngde når det kommer til kosthold og livsstil. Ikke at det er rakettforskning, men det å få en del myter avlivet, få mye kunnskap bekreftet og det å få enda mer kunnskap på svake områder er alltid en positiv utvikling.

Kort oppsummert kan man si at vi har bildet, men at deler av bildet fortsatt er uklart. Her er Børge og hans kumpaner gull verdt da de kan dette med å lese og tolke forskning. Når han i tillegg er dyktig på å formidle og snakker nordnorsk så må det jo bli bra.

Fagdagen ble mindre praktisk enn jeg hadde håpet på, men likefullt lærerikt. Særlig ble interressen for å lære mer om biomekanikk vekket. Temaer som knebøy, markløft, benkpress og chinups ble dekket. Vi kikket på restriksjoner med ledd mot ledd og det var generelt god stemning. Ca 12 deltagere fra onlinekurset tok turen som må sies å være godt oppmøte når de fleste holder til andre steder enn østlandet. Det hele ble avsluttet med hyggelig middag på Tøyen i Oslo hvor jeg nok en gang fikk bekreftet hvor pinglete jeg er når det kommer til sterk mat. Min rett var da den mildeste de hadde sånn uten at det var ren ris, men jeg svetta som en gris. 

De mest observante ser sikkert at dette foregikk på Tveita

Etter deltagelsen på Barskingen så var det en ting som sto fram som den viktigste å jobbe med fram til neste hinderløp… Kondisen!

Jeg har ingen ambisjoner om å vinne eller krige om topplasseringer, men det skal bli bra å kunne gjennomføre uten å måtte sette meg ned å få igjen pusten underveis. Jada, jeg overdriver litt. Jeg var forkjøla og hadde whiskeystemme etter et steinhardt salgsmøte to dager før, men likefullt så var det kondisen som var den begrensende faktoren. 

Målet er å løpe en rask, sammenhengende 5km. Dette er mer enn nok til å fullføre et hinderløp med stil og det er mer enn nok til at jeg får god nok kondis. Med god nok så mener jeg at det ikke går på bekostning av styrketreninga, men at det heller vil bidra til raskere restitusjon og bedre kardiovaskulær tilstand i kroppen. 5km er heller ikke så mye at det krever en masse tid og ressurser å vedlikeholde når jeg har opparbeidet kapasiteten. 

Jeg liker nesepusting. Dvs jeg trekker pusten med nesa helt ned i magen og slipper pusten rolig ut. Dette lager en naturlig pulsklokke så jeg slipper å investere i en masse dyrt utstyr som går istykker fordi jeg tror jeg er Tarzan innimellom. Minuset med nesepust er at det er dritt om man er snørrete. Det ble en fin førstereis og jeg kjenner allerede nå at dette blir positivt for formen. Det ble ikke 5km i dag, men det er ikke viktig. Det viktige er at jeg raskt restituerer og er klar for nye utfordringer kjapt. En stor misforståelse der ute. Trikset er å gjøre nok til å få en respons også jobbe videre, ikke piske et dødt bikkjelik. 

Litt sliten rett etterpå, men det kom seg raskt

Lykkeligheten 3.0 ble navnet på surdeigsstarteren vår. 


Det tok tre forsøk på å få til en starter som var levedyktig. Etter to forsøk med delvis økologiske produkter og litt sånn på slump så ble forsøk nr tre utført med kirurgisk presisjon. Alt var økologisk, alt var plast eller glass, alt ble veid og målt. Nå har vi en starter som lever lykkelig og glad i skapet. Den gir kjempegod smak og hever superfint. Jeg har ikke fått til de mest luftige brødene enda, men det har nok mer med min slumpete tilnærmelse til matlaging å gjøre (kanskje må jeg være kirurg igjen). En helt klar ting jeg har observert er at det funker dårlig med vanlig mel av ymse slag. Det må være økologisk. Det er som natt og dag i forskjell. Jeg er ikke noen økofyr, men fakta er fakta når det kommer til Lykkeligheten 3.0. Oppskrift på starter har jeg tatt fra Gry Hammer

Hypp på en avlegger? Gi beskjed så skal det la seg gjøre. 

Nuh skal jeg møte kjæresten og nyte resten av helgen. 

Onlinekurs vår 2016 av Børge Fagerli

Hvis du ikke vet hvem Børge er så burde du helt klart ta en titt på hjemmesiden hans her. Eventuelt så finnes et et stort antall podcaster hvor han har vært gjest, særlig på podcasten Ingefær er det verdt en høring.

Kort oppsummert er han mannen bak Myoreps og biorytmisk kosthold. Han har nesten like lang fartstid i fitnessverden som jeg har hatt skjeggvekst. Han har vært fagansvarlig på Akademiet for personlig trening og har nå lagt ned enormt med arbeid i sitt eget onlinekurs og med det inntatt en mer rendyrket mentorrolle for oss trenere som trenger hjelp til å forstå og filtrere all den forskningen som finnes der ute.

På slutten av 2015 så satt jeg funderte på veien videre. «Hva gjør jeg nå?» Jeg var sertifisert Styrkecoach, jeg var i gang med kunder i større grad enn tidligere og jeg nærmet meg stadig målene mine for det tidspunktet. Jeg kikket på Nih, jeg kikket på afpt og diverse andre som tilbyr Pt-utdanning, men det var ikke det som fristet mest akkurat da. Så fikk jeg se en facebookpost med at Børge skulle kjøre første runde med sitt onlinekurs. Etter å ha spurt litt rundt og snakket litt med Børge så ble dette raskt prioritert. Jeg ønsket mer dybde innen kosthold og livsstil. Her er uten tvil Børge en av de dyktigste, muligens i hele den vestlige verden.

Jeg angrer ikke og kan trygt anbefale andre å få oppfølging av Børge. Nå om dagen har jeg en rekke fornøyde kunder som en direkte konsekvens av at jeg kan gi de et enda bedre produkt enn det jeg hadde før jeg mentorerte hos Børge.

Tusen takk Børge for at du tok godt vare på meg og at du fortsetter å være tilgjengelig.

Ekspressøkt. Fordi vi har det travelt!

Uansett hvor kort tid vi har så SKAL vi varme opp! Dropp heller øvelser fra økta enn å droppe oppvarming. 

Oppvarming

  • Squat to stand 10 stk
  • Yogaplex 5 på hver side
  • En fots glute-bridge 5 på hver side
  • 10 skulderpushups

Økten består av fire øvelser som er satt sammen i par. To øvelser er et set sett. 2 min pause mellom sett. Jeg løftet ikke særlig tungt, men avsluttet med toppsett i alle øvelser utenom stangroing. Fokuse var på teknikk og det å kjenne de rette musklene jobbe som de skal. 

Øvelse 1:

  • Frontbøy 3×5
  • Rumensk markløft 3×10

Øvelse 2:

  • Pushups 3×10
  • Omvendt stangroing med bein på benk/boks 3×10

Avsluttning:

  • 5 min rolig roing på en concept 2

Thats it!

God trening

Tenk om det blir fantastisk

Det er det jeg fokuserer på akkurat nå. 

31.05.2016 tok jeg en sjanse og sa opp jobben min for å satse 100% på en karriere som Styrkecoach. Litt spontant og tilfeldig at det ble akkurat nå, men tiden føltes plutselig veldig moden. 

Jeg slutter som teamleder for østlandet på dagen 10 år etter at jeg startet. Jeg har hatt en kjempefin reise med Lofoten og jeg ønsker de alt hell og lykke i tiden framover. En ting er at bedriften har vært superfin å jobbe for, men kollegaene er det som virkelig har tilført verdi i livet mitt. En har fungert som mentor og rollemodell for hvordan jeg ønsker å behandle mennesker, flere snakker jeg mye oftere med enn min egen familie. Jeg vil alltid være der for dere om dere trenger meg. 

Galskap sier noen, men de fleste heier høylytt og kaller meg tøff og modig fordi jeg tørr å satse på drømmen. 

Jeg har jobbet med å etablere meg som Styrkecoach  lenge og har prøvd å ta så mange hensyn og forhåndsregler som mulig. At jeg lykkes tviler jeg ikke et sekund på, men såklart kjenner jeg litt på angsten. Angsten for å mislykkes. Angsten for å ikke klare det. Skuffe «fansen» lissom. Heldigvis er angsten for å se tilbake på livet og ikke ha tatt sjansen mye større. Det skader jo ikke at jeg liker å pille tvilerne på nesen heller…:)

Når alt kommer til alt så kommer dette til å bli en lærerik prosess uansett utfall. Fordelene veier opp ulempene flere ganger. 

  • En jobb hvor jeg får utvikle mennesker. 
  • Utvikle egne ideer og produkter.
  • Jeg får bygge noe, stein for stein, som er mitt. 
  • En jobb jeg får briljere med mine veilederegenskaper.
  • En jobb som handler om markløft, knebøy, benkpress og alt annet som er gøy. 
  • En jobb som lar meg bruke shorts hver dag hele året. 
  • Count me in!

markløft

Hvor finner du meg? 

Jeg har lokaler på Tveita i Oslo. Fine lokaler som kun er åpne etter avtale som igjen betyr at du slipper å stå i kø når vi trener sammen. 

I meg så finner du en fyr som vil deg vel. En fyr som ser hele bildet og ikke bare fettprosenten. En fyr som vet at tid er det eneste vi ikke får mer av. En fyr som vet at når du er villig til å investere både tid og penger i et produkt så skal produktet være førsteklasses. (Yes, jeg har pompøs musikk i hodet her nå) En fyr som vet at det kan være tungt å komme i gang. En fyr som ikke teller repetisjoner og leker cheerleader, men som ser an formen og dagen til kunden. En fyr som ønsker å gjøre seg overflødig slik at du som kunde slipper å kaste bort tid og penger på en PT som bare teller repetisjoner og leker cheerleader. Du som kunde kjøper kunnskapen min og jeg er ikke redd for å gi den bort. I mitt hode er det slik samfunnet beveger seg framover, kompetansebygging. Ved å gi kundene kompetansen til å stole på at de kan det de driver med så tilfører jeg verdi i livet til folk, og det, det brenner jeg for. 

I sosiale medier er jeg nok mest aktiv på Instagram og facebook. @torerikstavaa eller https://www.facebook.com/torerikstavaa, på snapchat kan du også følge meg, torerikstavaa. 

Priser og sånn finner du her

Åpen dag og Barskingen

På fredag hadde vi åpen dag for følgerne av Jentetrening.no på gymmen vår på Tveita. 9 var påmeldt og hele 7 møtte opp. Dette synes vi var en flott måte å vise oss fram på og jeg er helt sikker på at muligheten vil dukke opp igjen. 

Planen var egentlig å ha en kort time med prat og info om våre tanker rundt trening, også en økt etterpå. Vi endte isteden opp med å drille teknikk og øvelser kontinuerlig mens vi pratet med alle og enhver. Tommel opp til alle frammøtte! Man blir ydmyk når man får så mye tillit fra folk. 

På lørdag stilte jeg til start i mitt aller første hinderløp, Barskingen i Rakkestad.

Jeg falt for navnet, også passet det meg bra at det var mulig å melde seg på kun 5km. Beina mine er ikke glad i lange avstander og løping. I tillegg fikk jeg lurt inn en forkjølelse rett før helgen som ikke hjalp nevneverdig på kondisen. 

I løpet av 5 km så rakk man å forsere 40 hinder av ymse slag. Det meste synes jeg var enkle greier, men de med høydeskrekk/klaustrofobi syntes nok noen av de var vel utfordrende. 

Et av de første hinderne var å bli taklet av en gjeng amerikanske fotballspillere i fullt kamputstyr. De pekte ut meg umiddelbart og ropte «HAN MED SKJEGGET». Bring it!, tenkte jeg og gliste. Dette passet meg som hånd i hanske. Jeg fikk vippa en av de ut av banen og hørte de sa «han var litt sterkere enn jeg regna med» når jeg passerte de mot neste hinder. 

her har jeg godt grep om han som fikk en luftetur, til venstre for 69

Mye gjørme, gående, løpende, krabbende og hoppende senere så kom jeg i mål etter en time og to minutt. Ingen bestetid, men det er jeg ikke så opptatt av, dette hadde vært like gøy om jeg hadde brukt to timer. 

Dette var gøy! Jeg er hekta.

Masse cred til arrangøren. Flott gjennomført. Masse cred til de andre deltagerne. Det var ikke annet enn smil og latter hele veien. Masse cred til Håvard for godt gjennomført løp mtp klaus og høydeskrekk og for at han dro meg med. Supermasse cred til den beste kjæresten som var med og heia og knipsa bilder. 

Ønsker du å delta i hinderløp så virker det som om intervalltrening i ulendt terreng er en smart investering av tid i tillegg til grunnleggende styrketrening. Har du klatret en gang eller tre så vil det også hjelpe mye. Jeg skal ihvertfall få inn noen intervaller til neste gang. 

Hip & shoulder workshop med Dean Sommerset og Tony Gentilcore

Når Eirik sier at noe er lurt så har jeg en tendens til å høre etter. 

«Tony Gentilcore og Dean Somerset kommer til byen, dette må du få med deg»

Denne workshoppen ble avholdt på Sats i Akergata i Oslo. 

Skal man klare å fokusere på skuldre alene i 9 timer i strekk så må stoffet være både spennende og det må presenteres på en god måte. Det samme gjelder når det skal snakkes i 9 nye timer om hoftene. Jeg må gi de to gutta mye cred for workshoppen. 

At de kan det de snakker om er det liten tvil om, men at de klarer å presentere det så vi som ikke vet hva alle muskler og ledd heter på hverken norsk eller engelsk klarer å henge med og lære mange tips og triks er imponerende. Jeg missa ca en time av hoftedagen, men sånn er livet med barn. De trenger meg de også, heldigvis. 

Lørdag styrte Tony showet, med Dean som passiv partner som kom med utfyllende kommentarer underveis. Søndag var det motsatt.

At skuldrene er en kompleks del av kroppen vil de fleste kunne skrive under på, men når Tony brøt ting ned så ble det hele litt mer forståelig. Vi lærte bl.a om hvordan man enkelt kan markere opp også se hva slags bevegelighet en person har og med det få et godt verktøy for å velge ut øvelser kunden har større nytte av å jobbe med enn andre (Elisabeth, du kan bare glede deg, du også Grethe). 

Like viktig lærte vi om hva jeg som trener ikke burde jobbe med. Av og til kommer det folk inn på gymmen som jeg rett og slett ikke burde jobbe med, men som trenger en spesialist. Slike ting er det viktig å være ydmyk på. Jobben min er å trene kunden, ikke stille diagnoser. 

At pust er en viktig del av god bevegelse ble vi gjort meget klar over på lørdag, men på søndag tok det helt av. 

Når jeg nå sitter her og skriver dette så kjenner jeg hoftene mine bokstavelig talt brenne. Omg! 

Dean var tilsvarende god på å bryte ned og ufarliggjøre den store mengden forskjellige utgaver av hofter som vandrer rundt i samfunnet vårt som Tony var med skuldrene. Vi fikk utlevert noen superkjekke og enkle verktøy for å teste bevegelse, mobilitet og stabilitet i hoftene. F.eks er det veldig verdifullt å finne ut om en kunde har strukturelle hindringer som bein mot bein eller om det bare er stram/lite bevegelig muskulatur når det kommer til f.eks å bruke knebøy i treningen. I tillegg fikk vi testet en hel haug funky øvelser for å aktivere, teste, trene grunnleggende bevegelsesmønster og leddutslag. 

Hvem trenger å løfte markløft fra gulvet var et eksempel som gikk igjen? Jo, de som konkurrerer i å løfte markløft fra gulvet. Resten av oss kan godt leve med andre variasjoner som gir oss like store fordeler, men som kanskje fjerner mya av usikkerheten mange føler rundt det å løfte riktig f.eks. 

Puh. Nå sitter jeg her å nyter timene til unga skal legge seg med en film. God søndag  videre!